Veelgestelde vragen
Algemeen
Wat is het LUF Kinderfonds?
Voor de Universiteit Leiden heeft de jeugd de hoogste prioriteit. In het bijzonder kinderen die extra kwetsbaar zijn door een onveilige thuissituatie, mentale problemen of levensbedreigende ziekte. Onze onderzoekers gaan zich dit jubileumjaar vanuit verschillende disciplines samen inzetten voor kwetsbare kinderen. We hopen met uw steun drie bijzondere projecten mogelijk te maken.
Waarom is er voor dit thema gekozen?
De Universiteit Leiden viert haar 450-jarig bestaan met als thema De tijd vooruit. Vooruitkijken zit in het DNA. Dat is waar wetenschap voor staat. Antwoorden zoeken op vragen die leiden tot nieuwe kennis, oplossingen en innovaties. En als je vooruitkijkt, dan denk je aan de toekomst, aan de jeugd en de hoop dat zij op kunnen groeien tot weerbare en veerkrachtige volwassenen. In Leiden wordt er op allerlei vakgebieden met en voor kinderen en jongeren gewerkt. Als LUF zetten wij dit jubileumjaar alles op alles voor de generatie van de toekomst.
Waarom wordt dit onderzoek niet gefinancierd door de overheid?
De overheid is een belangrijke financier van wetenschappelijk onderzoek, maar helaas zijn de middelen van de overheid niet toereikend. Zeker in tijden van bezuinigingen op onderwijs en onderzoek. Bijdragen van particulieren en bedrijven vormen daarom een steeds belangrijkere aanvulling op de middelen voor fundamenteel en toegepast onderzoek.
Wat is de rol van het Leids Universiteits Fonds (LUF)?
Het doel van het Leids Universiteits Fonds is het steunen van onderwijs en onderzoek aan de Universiteit Leiden. Hiertoe werft de stichting additionele gelden. De bedragen die opgehaald worden via dit crowdfundingplatform worden na aftrek van de kosten voor het platform en betaalverkeer volledig uitgekeerd aan de onderzoeksprojecten.
Is het LUF een erkend goed doel?
Sinds 1890 zet het Leids Universiteits Fonds (LUF) zich in om de kwaliteit van het onderzoek en onderwijs aan de universiteit hoog te houden en te verbeteren. Het LUF is aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI).
Wat gebeurt er als het doelbedrag voor een project niet gehaald wordt?
We hopen natuurlijk dat we onderzoekers hun startsein kunnen geven. Mochten we ons doelbedrag niet halen, dan gaan we op zoek naar aanvullende financiering. Diegenen die via onze crowdfundingwebsite gedoneerd hebben, worden hierover op de hoogte gehouden.
Wat gebeurt er als er meer geld wordt opgehaald dan het streefbedrag?
Mochten we meer ophalen dan nodig is voor de projecten, dan zorgen we ervoor dat de bijdragen terecht komen bij andere onderzoeksprojecten van de Universiteit Leiden die als doel hebben het welzijn van kinderen en jongeren te verbeteren.
Jubileumjaar en LUF Kinderfonds
Ik wil graag bijdragen. Moet ik kiezen uit een van de drie projecten?
Nee, dat hoeft niet per se. U kunt ook kiezen om een algemene bijdragen te doen aan het LUF Kinderfonds. Wij zorgen er dan voor dat uw bijdrage wordt verdeeld over de drie projecten.
Waar vind ik meer informatie over het jubileumjaar van de Universiteit Leiden?
Meer informatie over 450 jaar Universiteit Leiden vindt u op deze pagina.
Wie zijn de kinderen die in jullie beeldmateriaal worden gebruikt?
De kinderen in de campagne zijn modellen.
Wat maakt deze campagne anders dan andere initiatieven voor kinderen?
Wetenschap vormt de sleutel tot structurele verbeteringen en gelijke kansen voor ieder kind. Wat werkt nu echt? Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek en beleid gebaseerd op feiten en kennis van cruciaal belang.
Doneren
Kan ik doneren vanuit het buitenland?
Ja, dat kan. Beschikbare betaalmethoden zijn iDEAL, Visa, MasterCard of per machtiging.
Zijn mijn donaties fiscaal aftrekbaar?
Het Leids Universiteits Fonds is door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat u als donateur giften van de inkomsten- of vennootschapsbelasting kunt aftrekken, uiteraard binnen de daarvoor geldende regels. Kijk op de website van het LUF voor meer informatie over periodiek schenken of neem contact op via info@luf.leidenuniv.nl.
Worden er transactiekosten in rekening gebracht bij mijn donatie?
Payment provider Mollie B.V. draagt zorg voor de afwikkeling van transacties via deze website. Over transacties worden door het platform (van Kentaa) en Mollie B.V. kosten berekend. Bij een donatie kunt u een bijdrage aan de transactiekosten doen. De exacte transactiekosten zijn afhankelijk van de betaalmethode.
Kan ik een anonieme donatie doen?
Als LUF ontvangen wij uw gegevens bij een donatie en gaan hier volgens de wet AVG uiteraard zorgvuldig mee om. Bij het doneren kunt u ervoor kiezen om niet zichtbaar te zijn met uw naam als donateur op deze website.
Welke betaalmethoden worden geaccepteerd?
U kunt het LUF Kinderfonds steunen via iDEAL, Visa, MasterCard of per machtiging.
Ontvang ik updates over het project dat door mijn donatie wordt gefinancierd?
Zeker! Elk onderzoeksproject op deze website heeft een nieuwspagina. Wanneer hier een update wordt geplaatst, ontvangt u als donateur automatisch een berichtje.
Betrokkenheid en partnerschappen
Kan ik naast doneren ook als vrijwilliger bijdragen?
U kunt zich ook inzetten door geld in te zamelen voor een van de projecten, door u te laten sponsoren bij een hardloopevent, zwemwedstrijd of wandeltocht. Op deze pagina kunt u uw actie aanmaken en delen met vrienden, kennissen en collega’s.
Hoe kan mijn organisatie of bedrijf partner worden van het LUF Kinderfonds?
Voor mogelijkheden voor organisatie en bedrijven kunt u terecht bij Eliane Cohen via e.c.cohen@luf.leidenuniv.nl.
Zijn er andere initiatieven vanuit de Universiteit Leiden die ik kan ondersteunen?
Zeker! Kijk voor meer informatie op Draag bij of kijk bij Onderzoeksnieuws voor een greep uit wat er door donateurs mogelijk wordt gemaakt op uiteenlopende wetenschapsgebieden van geneeskunde tot archeologie en van geschiedenis tot natuurkunde.